Våtrumsintyg Saknas – Vad kan hända?

Det som händer om man inte har ett våtrumsintyg är att det kan det leda till problem vid en försäljning av fastigheten eller svårigheter att få ersättning från sitt försäkringsbolag vid en skadereglering. Våtrumsintyget är en värdehandling som visar att ett utfört arbete är gjort enligt de gällande branschreglerna som de utförande företaget är anslutet till, vilka alltid ska vara utformade efter svensk lag såväl som Boverkets Byggregler (BBR).

Hantverkare som överlämnar ett Våtrumsintyg

Detta säger branschreglerna om att ett våtrumsintyg saknas

GVK – Säkra Våtrum Branschregler (2021:1)

Enligt GVKs branschregler är det obligatoriskt för GVK-auktoriserade företag att överlämna ett våtrumsintyg till konsumenten efter avslutat arbete där Konsumenttjänstlagen gäller mellan det GVK-auktoriserade företaget och uppdragsgivaren-konsumenten (GVK – Säkra Våtrum Branschregler 2021, sida 48).

Säker Vatten – Säker Vatteninstallation Branschregler (2021:2)

Enligt Säker Vatteninstallation är det också obligatoriskt för ett auktoriserat VVS-företag att alltid lämna ett intyg till beställaren. Intyget visar att den installation företaget gjort är utförd enligt branschreglerna (Säker Vatteninstallation Branschregler 2021, sida 10).

SlutaRiv – SlutaRivs branschregler (BSR23:1)

SlutaRivs branschregler nämner inte specifikt något om våtrumsintyg eller vad som händer om ett sådant intyg saknas. Deras fokus ligger på att uppnå nollvisionen gällande vattenskador genom att montera tätskiktssensorer bakom tätskikt vid nyproduktion, ombyggnation och renovering av våtrum (BSR – SlutaRiv Branschregler 2023, sida 4). De tar även upp mätbara delreparationer och hur dessa ska hanteras (BSR – SlutaRiv Branschregler 2023, sida 5).

Boverkets Byggregler BBR

Boverkets byggregler nämner inte heller något specifikt något om ett våtrumsintyg inte finns. Boverkets byggregler fokuserar på byggnadens tekniska egenskaper och funktioner, inklusive krav på våtrum, men de specificerar inte krav på specifika dokument. Dessa kvalitetsdokument är alltså något som branschorganisationerna utformar och utfärdar själva för att säkerställa en jämn kvalitet hos sina medlemmar.

Detta säger Försäkringsbolagen

Försäkringsbolag kan ha olika krav och regler när det gäller våtrumsintyg. Generellt sett kan ett våtrumsintyg vara viktigt vid en eventuell skada, eftersom det visar att arbetet har utförts enligt gällande branschregler och kan underlätta vid en eventuell skadereglering. Dina försäkringsvillkor är vad som dikterar vilka krav som gäller för just dig, kontakta oss om du behöver hjälp vid en skadereglering – Framförallt när det kommer till ett badrum som dellagats eller delreparerats.

Vid en olycka

Vid en olycka så skyddar inte ett dokument dig eller ditt badrum mot de faktiska skadorna, men, det kan bli enklare att få hjälp av ditt försäkringsbolag. Om du har sålt ett hus med ett badrum där du har renoverat utan att få ett giltigt våtrumsintyg eller motsvarande kvalitetsdokument kan försäkringsbolagen kräva att du personligen står för eventuella renoveringskostnader vid en olycka.

En Sammanfattning

Att sakna ett våtrumsintyg kan leda till allvarliga konsekvenser vid försäljning eller skadereglering. Ett korrekt utfärdat intyg visar att arbetet har utförts enligt gällande branschregler, vilket både försäkringsbolag och köpare ofta kräver. Även om Boverkets Byggregler inte specifikt kräver ett våtrumsintyg, är det en viktig värdehandling som utfärdas av branschorganisationer för att säkerställa en trygg och kvalitetssäkrad installation. För att undvika framtida problem är det bäst att alltid se till att få ett våtrumsintyg, eller motsvarande kvalitetsdokument, när ett våtrum har lagats, renoverats eller byggts om.