Hur får man bort svart i fogarna i duschen?

Få bort de svarta prickarna i fogarna med ett av dessa alternativ

Alternativ 1:
Gör en pasta av bakpulver och vatten, applicera och skrubba

För att få bort svart i fogarna i duschen finns det flera effektiva metoder. Ett enkelt och naturligt sätt är att använda en pasta av bakpulver och vatten.

Recept på bikarbonatpasta: blanda 3 delar bikarbonat (bakpulver) med 1 del vatten. För kakelfogar kan det behövas en lösare pasta, blanda då 50/50 av bikarbonaten och vattnet.

En liten träborste, vitt skum, kakel fogar så får man bort svart i fogarna i duschen med bakpulver

Applicera pastan på de svarta fogarna, låt verka i cirka 30 minuter och skrubba sedan med en tandborste eller fogborste innan du sköljer med vatten.

Alternativ 2:
Spraya med vinäger

Ett annat effektivt alternativ är vinäger. Spraya vinäger direkt på fogarna, låt det sitta i 30 minuter och skrubba sedan bort smutsen innan du sköljer. Smutsen löses upp med hjälp av vinägerns syrainnehåll.

Obs! Var försiktig med sura rengöringsmedel
Mineralsmuts (t.ex. kalk- och urinavlagringar) kan avlägsnas med sura rengöringsmedel (t.ex. sanitetsrengöring med pH < 7) eller hushållskemikalier (t.ex. ättika eller citronsyra). Kakelplattorna och fogarna reagerar olika på att rengöras, var därför försiktig. Eftersom kakelfogar av murbruk också består av mineraler angrips de av sura rengöringsmedel med tiden. Förebygg detta genom att alltid se till att fogarna är våta innan du börjar rengöra dem. Om fogmaterialet är mättat med vatten kan det sura rengöringsmedlet verka på ytan utan att tränga ner på djupet.

Alternativ 3:
Väteperoxid för att göra rent och bleka fogarna

Om du vill rengöra fogen i grunden är väteperoxid en väl beprövad hushållskemikalie. För mögelsporer räcker en 3-procentig lösning. Förläng kontakttiden genom att dränka en bit hushållspapper och lägga den på fogen. Skölj bort lösningen rikligt med vatten efter en halvtimme har passerat.

Slipp svarta prickar i fogarna med bra ventilation

För att hålla fogarna rena längre, se till att duschområdet är välventilerat och torrt. Ta bort överflödigt vatten från väggar och golv efter varje dusch med en gummiskrapa.

Ibland måste man byta ut fogarna

Förebygg mögel aktivt eftersom om möglet har trängt ner i materialet på djupet är enda lösningen att byta materialet. Att vädra rummet regelbundet hjälper, däremot kan en ventilationsfläkt vara bra om rummet saknar fönster. Skrapa alla våta ytor när du har duschat för att fukten ska transporteras bort snabbt.

Få hjälp med problem med fukt:

VALF&OPS avfuktning

Dubbelkolla gärna våra tips:

Kärcher: städ och användningstips – rengöra fogar

ClasFixare: Hur får man rent fogar i badrum?