Kategori: Branschregler och Boverkets byggregler

  • Vad gäller för gamla rör?

    Publicerat:

    För gamla rör som inte längre används, gäller enligt Boverkets byggregler att de ska demonteras eller proppas. Detta är för att säkerställa att vattenkvalitet och hygienförhållanden uppfyller allmänna hälsokrav. Proppningen av tappvattenledningar bör göras så nära den vattenförande ledningen som möjligt (Boverkets byggregler, sida 111). Hur gamla rör är gamla rör? Termen ”gamla rör” är…

  • Vad säger branschreglerna om tappvatten?

    Publicerat:

    Vad gäller för dolda fogar på tappvattenledningar? Tappvattenledningar som är dolt placerade och inte går att inspektera ska utföras utan fogar. Det gäller till exempel ledningar i schakt, väggar, bjälklag eller bakom fast inredning (§4.1.1 Fogar på tappvattenledningar, Branschregler – Säker Vatteninstallation). Tappvattenledningar ska utformas för ett statiskt vattentryck Tappvattenledningar ska också utformas för ett…

  • Vilka råd finns för att effektivisera energianvändningen i värmesystem?

    Publicerat:

    För att effektivisera energianvändningen i värmesystem finns det flera råd och rekommendationer enligt Boverkets byggregler:

  • Hur ska värmesystem isoleras för att minimera energiförluster?

    Publicerat:

    Enligt Boverkets byggregler ska värmesystem isoleras för att minimera energiförluster. Detta gäller både värme- och kylinstallationer samt installationer för tappvarmvattenberedning (s. 137). Värmeinstallationen ska väljas, utformas, isoleras, justeras och trimmas in så att de övriga tekniska egenskapskraven kan tillgodoses på ett energieffektivt sätt (s. 140). Vidare bör byggnader vara utformade så att energianvändningen begränsas genom…

  • Vilka krav ställs på värmesystem enligt Boverkets byggregler?

    Publicerat:

    Enligt Boverkets byggregler (BBR) ställs följande krav på värmesystem: Frågor om värmesystem behandlas framförallt på sidorna 137-141 i den konsoliderade gällande versionen av Boverkets byggregler, BBR.

  • Våtrumsintyg Saknas – Vad kan hända?

    Publicerat:

    Utan Våtrumsintyg kan det bli problem vid försäljning eller skadereglering, då intyget bekräftar att arbetet följer branschreglerna. Auktoriserade företag är skyldiga att utfärda intyg efter avslutat arbete. Utan intyg kan arbetets korrekthet ifrågasättas.

  • Vilka intyg krävs vid renovering av badrum?

    Publicerat:

    Vid badrumsrenovering behövs intyg från behörig installatör för VVS-arbeten, våtrumsintyg för tätskikt och kakel, kontrollansvarigs intyg vid bygglovspliktiga åtgärder samt slutbesiktningsintyg efter renoveringen. Spara alla intyg för framtida behov.

  • Hur förebygger man vattenskada i badrum?

    Publicerat:

    Grundläggande för att förebygga vattenskador i badrum är att ha ett godkänt vattentätt skikt på väggar och golv, alltid bygga med godkända produkter och att se till att golvet lutar mot avloppet.

  • Vad gäller vid vattenskada i badrum?

    Publicerat:

    Vid vattenskada i badrum är det viktigt att först identifiera och åtgärda orsaken till skadan. Därefter bör reparationer och eventuella utbyten av skadade delar utföras enligt gällande bransch- och byggregler.